
جدیدترین اخبارومقاله ها
دسته بندی موضوعی
اگر چه سابقه علم اندازه گیری و کالیبراسیون به قدیمی ترین تمدن های بشری باز می گردد اما با تغییر نوع روابط بین کشورها نسبت به زمان قدیم و گسترش این ارتباطات از سال 1875 به بعد سیستم جهانی اندازه گیری به صورت یکسان از طرف اکثر کشورها و رفته رفته تمامی آنها پذیرفته شد. بنابراین با هماهنگ شدن این نظام ، ضرورت به وجود آمدن زبانی مشترک در این رابطه نیز آشکار شد. مفاهیم ذکر شده در ادامه مباحث به عنوان کلید واژه های این زبان مشترک ، برقراری ارتباط با سایر اقوام و ملیت ها را امکان پذیر می سازد.
کمیت: مشخصه ذاتی یک پدیده که بتوان آن را از نظر کیفی تشخیص داد و از نظر کمی اندازه گیری کرد مانند جرم، زمان
دستگاه کمیت ها: مجموعه ای از کمیت ها که بتوان بین آنها رابطه تعریف شده ای به وجود آورد مانند دستگاه Sl.
کمیت پایه: کمیتی که مستقل از سایر کمیت ها در یک دستگاه کمیتی باشد مانند طول در دستگاه Sl.
کمیت فرعی: کمیتی که بر مبنای کمیت پایه تعریف می شود مانند سرعت.
کمیت اندازه ده: کمیتی است که مورد اندازه گیری قرار می گیرد.
کمیت تأثیرگذار: در اندازه گیری کمیت ها ، برخی از آنها روی کمیت مورد نظر تأثیر می گذارد و خود مورد اندازه گیری نیست مانند دما در اندازه گیری طول.
وسیله اندازه گیری: وسیله ای که به تنهایی یا همراه با وسایل کمکی برای انجام اندازه گیری یا اندازه گیری های مشخص به کار می رود.
محدوده مشخص شده اندازه گیری: مقادیر قابل اندازه گیری که در آنها خطای وسیله اندازه گیری در محدوده مشخص شده قرار می گیرد. حد بالا و حد پایین قلمرو مشخص شده اندازه گیری معمولا به ترتیب ظرفیت ماکزیمم و ظرفیت مینیمم خوانده می شود.
شرایط اندازه گیری مرجع: شرایط لازم برای کاربرد یک وسیله اندازه گیری به طوری که بتوان به اندازه های تعیین شده اطمینان کرد یا با اطمینان بتوان اندازه گیری وسایل مختلف را با هم مقایسه کرد. شرایط مرجع همواره دارای مقادیر یا محدوده مشخص است.
تنظیم: عملیات مشخص برای آوردن یک وسیله اندازه گیری یا دستگاه در محدوده قابل استفاده برای اندازه گیری یا کاربرد معلوم.
درستی و صحت: نزدیکی میانگین خروجی های یک سیستم نسبت به مبدأ مورد نظر.
دقت: نزدیکی خروجی های یک سیستم نسبت به یکدیگر.
زینه بندی: بیان کمی توانایی یک وسیله اندازه گیری در نشان دادن کوچک ترین تفاوت بین دو کمیت نشان داده شده متوالی است. به عبارت دیگر کوچکترین تفاوت با معنی دو کمیت نشان داده شده توسط وسیله اندازه گیری یا کوچک ترین قسمت بندی وسیله اندازه گیری است.
عدم قطعیت: پارامتری مربوط به نتیجه گیری که پراکندگی مقادیر را (که می توان به طور منطقی به اندازه ذره نسبت داد) مشخص می کند.
رواداری (تلورانس): ماکزیمم یا مینیمم انحرافی است که می تواند در مورد یک کمیت اعمال شود.
پایداری: توانایی یک وسیله در حفظ خصوصیات اندازه شناختی آن است با در نظر گرفتن مدت اعتبار زمانی یا تعداد دفعات مورد تأیید تکرار آزمایش
رانش: تغییر کم خصوصیات اندازه شناختی یک وسیله اندازه گیری نسبت به زمان است.
قابلیت ردیابی: خاصیت نتیجه یک اندازه گیری که بدان وسیله می تواند از طریق زنجیره ناگسستنی مقایسه ها به استانداردهای اندازه گیری (معمولا استانداردهای بین المللی و ملی) مرتبط شود.
تکرار پذیری در نتایج اندازه گیری: میزان نزدیکی بین نتایج اندازه گیری پی در پی از یک اندازه ده که در شرایط یکسان انجام شده باشد.
تجدید پذیری در نتایج اندازه گیری: به میزان نزدیکی بین نتایج اندازه گیری روی یک اندازه ده در شرایط متفاوت گفته می شود.
گستره اسمی: محدوده ای است که دستگاه در آن کار می کند.
میزان تغییرات: فاصله بین حدود بالایی و پایینی دامنه ورودی یا خروجی یک وسیله اندازه گیری است.
خطاها برحسب تأثیرگذاریشان برروی نتایج حاصله از اندازه گیری به صورت زیر تقسیم بندی می شوند:
خطای عمده
خطا از نظر منشأ و منبع
خطا از نظر نمایش
این خطا به سه دسته تقسیم می شوند:
الف) خطای ناشی از اشتباه: مثلا در جمع چند اندازه اشتباه شود.
ب) خطای ناشی از حواس پرتی: مثلا عدد mm 38/2 عدد mm 38/3 خوانده شود.
ج) خطای ناشی از استفاده ناصحیح از تجهیزات
روش های جلوگیری از خطاهای عمده می تواند اندازه گیری با روحیه خوب و با میل و رغبت و همچنین هوشیاری ، دقت و توجه کافی به مراحل آماده سازی آزمون باشد.
به دو دسته تقسیم می شوند: 1) خطاهای روشمند 2) خطاهای تصادفی
خطایی است که در سراسر یک آزمایش ثابت است مانند دما و رطوبت. در اندازه گیری طول ، خطاهای روشمند به سه دسته خطای شخصی ، محیطی و دستگاهی تقسیم می شوند.
الف) خطای شخصی شامل خطای پارالکس و خطای درونیابی است.
فاصله محدودی بین عقربه و صفحه مدرج وجود دارد. بنابراین اگر قرائت از زوایای مختلفی صورت گیرد ، نتایج مختلفی حاصل خواهد شد ، هیچ راهی برای اینکه مشخص شود کدام مجموعه قرائت صحیح است وجود ندارد. این نوع خطا از طریق استفاده از یک آینه در روی صفحه مدرج حذف می شود.
هرگاه عقربه دقیقاً در روی علامت درجه بندی صفحه مدرج قرار نداشته باشد ، شخص مشاهده کننده بارها مجبور خواهد شد مقدار نشان داده شده را کسری از مقادیر درجه بندی تفسیر کند. توانایی در تقسیم بندی چشمی بین درجات محدود است و مطمئناً همراه خطا خواهد بود.
ب) خطای محیطی شامل: فشار ، رطوبت ، دما ، گرد و غبار و …
ج) خطای دستگاهی شامل: تراز نبودن ، بارگذاری نامناسب ، فرسودگی و …
خطاهای روشمند را می توان با ایجاد شرایط محیطی مناسب به حداقل رساند. خطاهای روشمند باعث می شوند که صحت دستگاه خوب نباشد.
خطایی است که در یک اندازه گیری به صورت تصادفی و پیش بینی نشده ظاهر می شود. خطاهای تصادفی شامل: جریان هوا ، لرزش ، سر و صدا ، تشعشع و …
خطاهای تصادفی را می توان با میانگین گرفتن و استفاده از فنون آماری به حداقل رساند ، خطاهای تصادفی باعث می شوند که دقت دستگاه خوب نباشد.
خطا از نظر نمایش به دو دسته تقسیم می شود: خطی - غیر خطی
هر گاه یک دستگاه اندازه گیری خروجی هایی را ارائه بدهد که با یک روند خطی از مقدار واقعی تفاوت داشته باشد ، آن را خطای خطی می گویند.
خطاهای خطی به دو دسته تقسیم می شوند:
اختلاف حد بالایی و حد پایینی مقدار ایده آل و به دست آمده یکسان بوده و فقط نقطه صفر جابجا شده است.
اختلاف حد بالایی و حد پایینی مقدار ایده آل و بدست آمده متفاوت بوده و نقطه صفر یکسان است. همیشه خطاهای خطی ، دستگاه ها را نیازمند می کنند که تنظیم شوند و سپس کالیبره شوند.
خطاهایی هستند که نتایج داده شده توسط دستگاه اندازه گیری از یک روند مشخصی پیروی نمی کنند. ممکن است به هر صورت باشد درجه دو ، سه ، …
اگر چنین خطایی داشته باشیم ، در دقت دستگاه تأثیر می گذارد و تکرارپذیری را ناممکن می کند. هرگاه چنین مسأله ای پیش آمد ، شخص اپراتور باید بداند که دستگاه ابتدا باید تعمیر و سپس تنظیم و بعد کالیبره شود.
خطاهای غیر خطی به دو دسته تقسیم می شوند :
به طور کلی کالیبراسیون به سه روش قابل اجرا است. روش اول کالیبراسیون برای به دست آوردن خطا و ثبت نتایج حاصله است. روش دوم کالیبراسیون ، روش اول را در برگرفته و علاوه بر آن نتایج حاصله با استاندارد دو دستور العمل مقایسه شده و وضعیت وسیله نیز از جهت قبول یا رد آن مشخص می شود. روش سوم کالیبراسیون روش دوم را در برگرفته و علاوه بر آن تنظیم ، تعمیر یا حذف خطای ایجاد شده را نیز دربر می گیرد.
آنچه مسلم است در به دست آوردن خطای دستگاه های اندازه گیری و ثبت نتایج معمولا از دو روش استفاده می شود. در اندازه گیری هایی که دقت بالا مدنظر نباشد و فقط اطلاع پیدا کردن از وجود اندازه مدنظر باشد ، از سنجش مقایسه ای یا جانشینی استفاده می شود. مثال برای این روش ، قرار دادن گالوانومتر در مدار جهت اطلاع یافتن از وجود جریان آن است. در روش دوم که به سنجش کمی یا دیفرانسیلی مشهور است ، باید از ابزار اندازه گیری با دقت بالا استفاده کرد.
آنچه در الزامات استاندارد 9000 ISO به عنوان پیاده سازی و استقرار نظام تأیید تجهیزات اندازه گیری مطرح می شود ، بر سلسله عملیاتی دلالت دارد که ایجاد نظامی مدون و کارامد جهت مدیریت ، تأیید و به کارگیری تجهیزات اندازه گیری را به همراه داشته باشد. منظور از این نظام حصول اطمینان از انطباق با نیازمندی های سیستم و همچنین تضمین کیفیت ارائه خدمات به مشتری با ارائه شواهد عینی مبنی بر وجود صحت مورد نیاز است.
در این راستا اجرای موارد زیر به عنوان پایه ها و ارکان این نظام از اهمیت ویژه ای برخوردار است:
مهمترین موضوع در عملکرد مطلوب یک سیستم تأیید کننده ، تعیین ماکزیمم زمان بین دو تأیید متوالی قطعات استاندارد اندازه گیری و وسایل اندازه گیری است. پارامترها زیادی بر طول زمان پریود مذکور تأثیر دارند که مهمترین آنها عبارتند از:
هزینه تست و تأیید وسیله نباید در تعیین طول زمان پریودهای تست نادیده گرفته شود. با توجه به فاکتورهای ذکر شده ملاحظه می شود که امکان تجویز لیستی از طول زمان پریودهای تأییدیه برای تمام وسایل اندازه گیری در سراسر دنیا امکان پذیر نیست. لذا بهتر است خط مشی های مشخصی که تعیین کننده طول پریود است ، داده شوند و صحیح بودن و کفایت این طول زمان برای وسایل گوناگون و شرایط گوناگون کارکرد در عمل به اثبات برسند.
هنگام تعیین طول زمان بین دو تأییدیه باید به دو فاکتور متضاد اما اساسی توجه کرد:
بنابراین در این بخش روش هایی جهت انتخاب اولین طول زمان بین دو تأییدیه ارائه می شود و برای دقیقتر کردن طول زمان مذکور بر اساس تجربه ، رهنمودهایی داده می شود.
اساس تصمیم گیری اولیه در تعیین طول زمان بین دو تأییدیه مبتنی بر چیزی است که درک مهندسی گفته می شود. شخصی که دارای تجربه اندازه گیری به طور عمومی است و به ویژه تجربه کافی کار با وسیله اندازه گیری مورد تأیید را دارد و ترجیحاً اطلاع از پریودهای انجام تست و تأیید در سایر آزمایشگاه ها دارد تخمینی از زمان مذکور برای هر وسیله اندازه گیری یا گروهی از آنها ارائه می کند ، به طوری که در طول این زمان ، احتمال دارد وسیله یا وسایل در محدوده تلورانسی بعد از تأیید تا تأیید بعدی بمانند.
فاکتورهای در نظر گرفته شده عبارتند از:
سیستمی که فواصل زمانی بین دو تأییدیه را بعد از تعیین اولیه به روش گفته شده بازبینی نکند قابل اطمینان نیست. بدیهی است در بازبینی باید دو پارامتر مهم ریسک ، قرار نگرفتن وسیله در محدوده مجاز در فواصل بین دو تأیید و هزینه هر بار تست و تأییدیه مدنظر قرار گیرد.
کمیت های ناشی از تست در هر مرحله تأیید یادداشت می شوند و سپس منحنی تغییرات آنها نسبت به زمان رسم می شود. از این منحنی ها هم پراکندگی حول متوسط و هم انباشتگی محاسبه می شود. انباشتگی می تواند انباشتگی متوسط در یک فاصله زمانی تأییدیه باشد یا در مورد وسایل بسیار پایدار ، انباشتگی روی چند فاصله زمانی تأییدیه باشد. از این منحنی ها انباشتگی مؤثر را می توان محاسبه کرد.
این روش برگرفته از روش های قبلی است. اساس روش ثابت است اما پریود بین دو تأییدیه به جای زمان سپری شده برحسب ماه ، برحسب ساعات مصرف تعریف می شود. وسیله اندازه گیری مجهز به سیستم اندازه گیری زمان مصرف است و هر گاه زمان مصرف نشان داده شده به حد مشخصی رسید ، وسیله تست ، تنظیم و تأیید مجدد می شود. امتیاز تئوریک مهم این روش آن است که دفعات تأیید و در نتیجه هزینه تأیید به طور مستقیم بر اساس زمان مصرف است. به علاوه این خود گویای میزان کاربرد وسیله در آن بخش است اما ضعف های عملی این روش بسیار هستند و شامل موارد زیر می شوند:
این روش مکمل تست و تأیید کامل سیستم است. در این صورت در فاصله زمانی بین دو تأییدیه کامل ، از وضعیت وسیله اندازه گیری اطلاع گرفته می شود و این اطلاعات کفایت یا عدم کفایت طول زمان بین دو تأیید کامل را روشن می کند. این روش مشابهتی با روش های اولی و دومی دارد و به ویژه مناسب برای وسایل و سیستم های اندازه گیری پیچیده است. پارامترهای بحرانی و مهم به طور مکرر مثلا هر روز یکبار یا هر روز چندبار بررسی می شوند. این کار توسط وسیله کالیبراسیونی که تنها پارامترهای مشخصی را اندازه می گیرد (Black Box) انجام می شود. اگر در این تست ها وسیله اندازه گیری تأیید نشود ، جهت بررسی وضع و تست و تنظیم و تأیید کامل ارسال می شود.
مهمترین مزیت این روش آن است که اطمینان لازم را برای استفاده کننده از وسیله فراهم می آورد. این روش بسیار مناسب برای وسایلی است که از نظر جغرافیایی دور از لابراتوار کالیبراسیون هستند. چون تست و تأیید کامل زمانی انجام می شود که نیاز به آن وجود داشته باشد و از طرفی فاصله زمانی بین دو تأییدیه افزایش می یابد. مشکل اساسی در این روش تعیین پارامترهای مهم وسیله اندازه گیری جعبه سیاه و طراحی جعبه سیاه است.
اگر چه به صورت تئوری این روش قابلیت بالایی را نتیجه می دهد ولی گاهی اوقات ممکن است ابهاماتی نیز ایجاد کند ، زیرا وسیله اندازه گیری ممکن است از ناحیه پارامترهای دیگرش که به وسیله جعبه سیاه اندازه گیری نمی شوند ، دچار اشکال شود. به علاوه خصوصیات جعبه سیاه نیز ممکن است ثابت نباشد و خود نیاز به تست ، تنظیم و تأیید مجدد در فواصل زمانی داشته باشد.
در یک دسته بندی میتوان تجهیزات مورد نیاز در بخشهای کالیبراسیون را به این صورت بیان کرد:
در بحث تعمیرات و نگهداری پیشگیرانه تجهیزات پزشکی ، آنچه که در گام اول مطرح میشود ، حصول اطمینان از عملکرد صحیح آنها است. با استفاده از شبیه سازی علایم حیاتی بیمار میتوان به این مهم دست یافت.
با به کارگیری دستگاههای شبیه ساز ، قبل از اقدام به باز کردن دستگاه و انجام تعمیرات کورکورانه ، میتوان نوع نقص را تعیین و آن را برطرف کرد. از آنجا که در بیشتر موارد علت خرابی یا نوع خرابی تجهیزات پزشکی از طرف بخشهای بیمارستان به واحد فنی و مهندسی اعلام نمیشود ، به کارگیری شبیه ساز ، استراتژی تعمیر تجهیزات پزشکی را مشخص و خط مشی رفع عیب را معین میکند. بدین ترتیب اسقاط شدن دستگاه یا وارد آمدن آسیبهای جدی و پرهزینه به دستگاهها و اقدام به تعمیر اشتباه به حداقل خواهد رسید. با استفاده از دستگاه شبیه ساز علایم حیاتی (Patient Simulator) همواره علایم حیاتی که توسط دستگاههای تشخیص پزشکی اندازهگیری میشوند ، به صورت استاندارد و به گونهای مطمئن در اختیار است.
دستگاههای زیر با اندکی تفاوت قابلیت شبیه سازی پارامترهای حیاتی زیر را دارند:
با استفاده از آن میتوان سیگنالهای حاصل از فعالیت الکتریکی قلب را شبیهسازی کرده و به واسطه آن می توان طیف گستردهای از تجهیزات قلبی از یک مانیتور قابل حمل ساده ، یک دستگاه الکتروکاردیوگراف تا تجهیزات و ثبت کنندههای علایم حیاتی پیشرفته را از نظر کارایی بررسی کرد. وجود بیش از 30 نوع آریتمی ، ضربانهای پریماچور ، شکل موجهای متفاوت با فرکانسهای مختلف به همراه تستهای گوناگون بررسی خطی بودن بر اساس استاندارد قابلیت این دستگاه را بالا برده است.
با استفاده از این قابلیت امکان دستیابی به فاز خون فیزیولوژیک قسمت راست و چپ قلب به صورت همزمان و به گونهای واقعی وجود دارد. بررسی فشارخون به صورت دینامیکی (آیا ارائه فشار 120/80 mmHg واقعی است؟) و استاتیکی (آیا نشان دادن عددی معادل 120 mmhg واقعی است؟) از مزایای استفاده از این دستگاه است.
با استفاده از این قابلیت میتوان نسبتهای مختلف دم به بازدم (I/E) را انتخاب و با بهرهگیری از قابلیت انتقال خط مبنای پارامترهای فوق ، گستره وسیعی از سیگنالهای تنفسی را در اختیار داشت. بنابراین میتوان دیاگرامهای تنفسی (Cardiorespirograms) را تست و بررسی کرد. لذا بسیاری از سیستمهای مانیتوری نوزاد از این طریق قابل ارزیابی هستند.
با استفاده از این قابلیت ردیابی فیزیولوژیک دمایی به صورت دینامیکی قابل انجام است.
با استفاده از این قابلیت میزان برون ده قلبی در سه حالت 3 و 5 و 7 لیتر بر دقیقه قابل مطالعه است.
با استفاده از قابلیتهای فوق سیگنالهای ECG و آریتمیهای مربوطه ارسال و تخلیه انرژی الکتروشوک در حالت A-FIB و V-FIB بررسی میشود.
دستگاههای شبیه ساز به سادگی و راحتی آریتمیها را در گروههای مختلف در دسترس کاربر قرار میدهد.
علاوه بر طیف وسیع کالیبراتورها ، دستگاههای اندازهگیری پارامترهای فیزیکی نیز با تأکید بر الزامات و محدودههای اندازهگیری مرتبط با تجهیزات پزشکی ارائه می شود. در زیر به تعدادی از این دستگاهها اشاره شده است:
این وسیله به عنوان یک دستگاه جنرال ، محدوده وسیعی از فشارهایی را که در دستگاههای پزشکی ایجاد میشود اندازهگیری می کند. بر خلاف ظاهر کم حجم و قابلیت حمل دستی ، فشارهای مثبت و منفی را در محدودههای متفاوت اندازهگیری میکند ؛ به گونهای که بسیاری از تجهیزات نظیر ساکشنها ، فشار خون سنجها ، پمپهای سیرکولاسیون دیالیز ، تورنیکتها و خروجی سیستمهای سانترال (Vaccum, O2, N2O) قابل بررسی هستند.
علاوه بر موارد ذکر شده ، این دستگاه به گونهای طراحی شده است که با استفاده از آن میتوان انسداد رابطه ای فشار مثبت و عملکرد به موقع آلارمها را در اینفیوژن و پرفیوژن پمپها بررسی کرد.
محدوده اندازهگیری:
802mmhg+ تا 698-
1099CmH2O+ تا 949-
429InchesH2O+ تا 347 –
15/5Psi+ تا 13/5-
100Psi تا 13/5-
دقت و خطی بودن: هر دو با 1 درصد کل مقدار اندازهگیری شده (Full Scale)
این دستگاه دارای محافظ ازدیاد فشار بوده (psi 110) و متناسب با فشار ، خروجی را برحسب ولتاژ نیز ارائه میکند به گونهای که Psi 100 را معادل mv 10 در نظر میگیرد.
در بسیاری از موارد به دلیل عدم تشخیص صحیح ، باطری دستگاهها قبل از اتمام دوره کارایی تعویض میشوند یا به دلیل استفاده زیاد و توجه نکردن اپراتور به عمر باطری ها ، فاسد شدن باطری به دستگاه آسیب جدی می رساند. نکته حائز اهمیت این است که عملکرد باطری در بسیاری از دستگاهها نظیر الکتروشوکها از اهمیت ویژهای برخوردار هستند. چرا که با وجود اینکه اپراتور این نوع دستگاه را مداوم به برق شهر متصل کرده و به نظر میرسد باطریها در حال شارژ هستند اما مشخص نبودن وضعیت آنها همواره این شک را ایجاد میکند که در مواقع اضطراری باطریها سریعاً تخلیه شده و عملکرد دستگاه را تحت الشعاع قرار دهند. دستگاه تست باتری این شکها را برطرف و راه حل مناسبی برای آنالیز ، شارژ کردن و همچنین بررسی شرایط حاکم بر باطریهای مورد استفاده در تجهیزات پزشکی پیشنهاد میکند.
از آنجا که این دستگاه توسط یک میکروپروسسور کنترل میشود ، تمامی پارامترهای مرتبط با عملکرد دستگاه قابل برنامهریزی هستند.
خصوصیات دستگاه
قابلیت بررسی پارامترهای مربوط به انواع باطریهای معروف پرکاربرد را دارد. از طرف دیگر برای سایر باطریها نیز میتوان دستگاه را براساس مشخصات باطریهای مذکور برنامهریزی کرد. سیستمهای ایرکرافت ، تجهیز
نظرات کاربران
ثبت نظر شما